Terenska jedinica Crvenog križa Rijeka okuplja mladež Crvenog križa već više od pola stoljeća, a pod imenom „Dr. Ante Švalba“ djeluje od 1991. godine.

TJ_amblem

U Terensku je jedinicu učlanjeno 20-ak mladih, uglavnom srednjoškolaca i studenata, koji uz još približno toliko članova Kluba mladih čine najaktivniji dio mladih riječkog Crvenog križa. Najvećim dijelom postaju članovi nakon sudjelovanja na ljetnim kampovima mladih, no pridružuju nam se i tijekom godine potaknuti raznim prezentacijama, radionicama, seminarima ili jednostavno na nagovor poznanika i prijatelja koji su već naši članovi. Svi se upoznaju s povijesti Pokreta Crvenog križa i osnovama humanitarnog prava i sudjeluju u obuci iz već navedenih područja. No, pored toga, sudjeluju i u svim aktivnostima Gradskog društva Crvenog križa Rijeka - od „Solidarnosti na djelu“ do obilježavanja mnogih prigodnih datuma. Pored toga i sami osmišljavaju i provode razne projekte pa tako imamo Terence koji vode radionice za učenike na temu prve pomoći, prevencije ovisnosti ili suzbijanja trgovanja ljudima, glume u lutkarskoj predstavi za dječje vrtiće na temu prve pomoći i čine još mnogo što drugo. Kroz suradnju s „Klubom 25“ radimo i na promociji darivanja krvi a sve Terence potičemo da stjecanjem punoljetnosti i sami postanu darivatelji krvi.

Jedna od aktivnosti, mnogima omiljena, je i međunarodna suradnja. Terenska jedinica održava prijateljske kontakte s mladeži Crvenog križa iz Krakowa, Budimpešte, Neussa, Ljubljane, Sombora, Tuzle, Ohrida, Cetinja, Covasne… Upućujemo naše članove na njihove aktivnosti ali i sami imamo priliku biti domaćinima. Ovi su susreti dobra prilika za prezentaciju našeg rada ali i nastanak novih ideja i prijedloga za zajedničke programe. I, možda i najvažnije, članovima kroz susret s mladim volonterima iz drugih zemalja pružamo mogućnost da se zaista osjete pripadnicima najveće svjetske humanitarne organizacije te da izgrađuju prijateljstva i razvijaju toleranciju kao preduvjet svog rada u zajednici.

Terensku jedinicu vodi odbor sastavljen od tri člana. Od prosinca 2019. godine na čelu odbora je predsjednica Terenske jedinice Amra Ramić a u radu joj pomažu članovi odbora Božo Josipović  i Petar Prpić.

Sve informacije o radu Terenske jedinice mogu se dobiti kod Voditeljice Odjela rada s mladima na tel. 051/333-699 ili 099 486 7286.

Više o nama saznajte i putem facebook grupe Terenska jedinica „Dr. Ante Švalba“.

ck-rijeka.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Slažem se