OKOLIŠI ŠKOLA

Na temelju plana i programa rada Gradskog društva Crvenog križa Rijeka za vrtiće, osnovne i srednje škole te učeničke domove za 2018./2019. školsku godinu, aktivnost „Uređenje okoliša škole/vrtića/doma“ odlučili smo prvi put provesti i odabir najljepših okoliša. Komisija za zaštitu čovjekove okoline čiji je predsjednik dr.sc. Marin Glad osmislila je kategorije prijava za aktivnost i propozicije. Odgojno – obrazovne ustanove su se mogle prijaviti u pet kategorija: voćnjak, vrt mediteranskog bilja, povrtnjak, cvijetnjak i zatvoreni vrt. Za svaku od navedenih kategorija razrađeni su kriteriji ocjenjivanja.

U kategoriji Vrt mediteranskog bilja prijavljene su tri osnovne škole: „Hreljin“, „Pehlin“ i „Škurinje“. U kategoriji Voćnjak prijavljena je Osnovna škola „Pehlin“, a u kategoriji „Povrtnjak“ prijavljena je osnovna škola „Gornja Vežica“.

Tijekom školske godine Komisija za zaštitu čovjekove okoline izašla je na dva izvida stanja na terenu. Voditeljima aktivnosti dala je savijete za unaprijeđenje dosadašnjeg stanja i sakupila informacije o problemima s kojima se voditelji susreću u a sve u cilju zajedničkog savladavanja poteškoća. Svaka prijavljena škola ima svoje posebnosti. Tako se je novouređen mediteranski vrt u novom dijelu osnovne škole „Hreljin“ dojmio svih članova Komisije zbog svoje arhitekture i položaja u prostoru. Osnovna škola „Škurinje“ dokazala je da se i na malom prostoru, zajedničkim trudom učenika, roditelja i voditelja može napravit dojmljiv mediteranski vrt s gotovo 10 vrsta biljaka. Osnovna škola „Pehlin“ ima prostora i volje da unutar okoliša škole održava voćnjak i mediteranski vrt, a osnovna škola „Gornja Vežica“ osim dojmljivog povrtnjaka i velikog truda uloženog u planiranje cjelokupnog okoliša škole uzgaja endemična vrste: Ilirsku peruniku, Gromotulju i Piramidalni zvončić.

Iz tih razloga Komisija je odlučila nagraditi sve prijavljene škole. Početkom slijedeće školske godine svaka će škola dobiti sadnicu lipe, a ujedno će i jedna sadnica biti posađena u parku Doma Crvenog križa Rijeka.

Ovim putem Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka poziva sve odgojno – obrazovne na području njihova djelovanja da se prijava za aktivnost „Uređenje okoliša škole” kako bi rad učenika, malih ekologa i motiviranih voditelja postao vidljiv i cijenjen u zajednici.

 

Volonteri. hvala!

08.05.2020

  Diljem svijeta 8. svibnja obilježava se Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca, a tim danom u Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenoga križa. Iako ove godine zbog epidemije koronavirusa neće...

Opširnije

DJELOVANJE U EPIDEMIJI KORONAVIRUSA

21.04.2020

Tijekom epidemije koronavirusa 131 društvo Hrvatskog Crvenog križa diljem Hrvatske pomaže građanima.U gotovo dva mjeseca trajanja epidemije u borbi protiv širenja koronavirusa 1488 djelatnika i 3012 volontera svakodnevno je poduzimalo...

Opširnije
ck-rijeka.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Slažem se