Zajednička posjeta članova Gradskog društva Crvenog križa Karlovac i Gradskog društva Crvenog križa Rijeka

 

 

Predvođeni ravnateljicom GDCK Karlovac Brankom Hastor, Ravnateljicom GDCK Rijeka Marijom Vičić i Predsjednicom GDCK Rijeka Kim Anić 47 članova Crvenog križa sudjelovalo u velikoj međunarodnoj manifestaciji Crvenog križa koja je održana u gradiću Solferino na sjeveru Italije.

Krajem mjeseca lipnja članovi Crvenog križa Karlovca i Rijeke zajedno sa djelatnicima i volonterima Crvenog križa i Crvenog polumjeseca iz cijelog svijeta  vratili  su se na mjesto gdje se 1859. godine dogodila bitka kod Solferina, nakon koje je švicarski filantrop i humanista Henry Dunant došao na ideju koja je dovela do osnivanja Crvenog križa.

Ovom manifestacijom se proslavila godišnjica Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, ali je to bilo i puno više od slavlja, jer je to bila prilika za obuku, susret i prenošenje iskustava i općenito kulture humanizma između više od desetak tisuća djelatnika i volontera nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca iz cijelog svijeta. 

Događaj je završio s tradicionalnom Fiaccolatom (procesijom s bakljama) koja je održana na više od 10 kilometarskoj dugoj noćnoj šetnji, od Solferina do Castiglione delle Stiviere, na putu koji su napravili Hunry Dunante i njegovi istomišljenici dok su nosili ranjenike tijekom i nakon bitke u Solferinu. Jedinstven događaj osvijetljen tisućama gorućih baklji je zajedno s entuzijazmom volontera i profesionalnih djelatnika Crvenog križa i Crvenog polumjeseca iz cijeloga svijeta oživio čaroliju te dirljive humanitarne priče s čime smo proslavili godišnjicu Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca .

Ovo je prilika za kratki povratak u prošlost. Na polja nedaleko od Solferina, malenog mjesta na sjeveru Italije, nekoliko kilometara udaljenog od jezera Garda, gdje se odigrala jedna od najvažnijih stranica povijesti ne samo Italije, već i povijesti ljudske solidarnosti i humanitarnog prava na globalnoj razini. U okolini toga gradića se 24. lipnja 1859. godine  vodila posljednja bitka za neovisnost Italije nakon koje su Austrijanci biti protjerani sa sjevera Italije. Bitka koja je trajala 15 sati ostavila je sa sobom 40 000 ranjenih koji su umirali na bojnom polju okolnih polja i brežuljaka.

U takvim okolnostima, mladi trgovac iz Ženeve Henry Dunant koji se zatekao u blizini bojnog polja, kao svjedok strahovitog prizora, bio je vođen neopisivom ljudskom potrebom da pruži pomoć svima u nevolji.

Svojim pozivom uspio je otvoriti srca prisutnih muškaraca i žena koji su ranjenike obje ratujuće strane započeli odvoditi daleko od bojnog polja, u crkve i privatne kuće ili na otvorena polja, gdje im je stanovništvo svim srcem pružilo pomoć brinući se o njima.

Henry Dunant se upitao koliko bi nepotrebnih patnji bilo izbjegnuto da je u Solferinu tada bio veliki broj dragovoljaca koji su imali dobru medicinsku obuku. Koliko mladih obećavajućih života je moglo biti spašeno? Shvatio je da treba stvoriti međunarodno društvo za pomoć, koje bi se temeljilo na ugovoru i koje bi pravno obvezivalo države obje ratujuće strane. Tri godine nakon tih događaja počeo je Henry Dunant pisati „Sjećanje na Solferino“ u kojoj je jasno iznio svoje humanitarne ideje. Predlagao je da bude potpisana međunarodna konvencija koja će osigurati zaštitu civila žrtava rata bi bila stvorena u svim zemljama društva za pružanje pomoći koja će biti zasnovana na principu nepristranosti i koja će okupiti dobrovoljce obučene u pružanju pomoći ranjenicima. Uvjet i temelj toga, zahtijeva da sanitetske službe, dobrovoljci i ranjenici budu zaštićeni, odnosno da budu proglašeni „neutralnim“ ili „nepovredivim“. Njegovom inicijativom uskoro dolazi do osnivanja Švicarskog Crvenog križa, a 1868. godine dolazi do organiziranja prve Ženevske konferencije i donošenja 1. Ženevske konvencije, s čime započinje priča o izgradnji Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, današnje najveće humanitarne organizacije u svijetu koja je nosilac pomaganja i razvoja humanitarnih djelatnosti nacionalnih društava, te nosilac   koordinacije u njihovim operacijama pomoći žrtvama prirodnih i ratnih katastrofa. Godine 1901. Hanry Dunant postaje prvi dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Nakon uobičajenog susreta Udruga na trgu Piazza Castello u Solferinu,  u kasnim večernjim satima započela je , procesija svjetiljki , s kojom su se simbolički rekonstruirali  povijesni trenutci rođenja modernog humanitarizma. Jedinstven i dojmljiv mimohod u kojem je više od deset kilometara trase, smještene između prekrasnih polja i brežuljaka, bilo osvijetljeno desetinama tisuća goručih baklji koje su svim sudionicima pomogle da ožive čaroliju ove nezaboravne humanitarne priče. 
Radi prihvata i višednevnog smještaja više desetaka tisuća sudionika iz cijeloga svijeta u organizaciji Crvenog križa Italije u mjestu Castiglione delle Stiviere, u svega nekoliko sati postavljen je Međunarodni kamp Crvenog križa, mali mobilni gradić   koji je zadovoljio sve logističke i sigurnosne potrebe osoblja i volontera koji su sudjelovali u događaju uz besprijekorno funkcioniranje svih potrebnih službi. S time je Croce Rossa Italiana još jednom potvrdio svoju visoku i trajnu opredijeljenost za humanitarne misije i svoju visoku organizacijsku sposobnost i mobilnost za djelovanje u masovnim katastrofama.

Djelatnici i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Karlovac i Rijeka su sudjelujući na navedenoj manifestaciji imali prilike ne samo dati počasti nositelju rađanja ove humanitarne ideje, već i   družiti sa s volonterima iz drugih društava Hrvatskog Crvenog križa, te upoznati i razmijeniti stručna iskustva i s drugim pripadnicima Crvenog križa iz cijelog svijeta.

Ovo je bila prilika i za određenu provjeru fizičke spremnosti članova Crvenog križa Karlovac i Rijeke koji su u cijelosti izdržali ovu vrlo zahtjevnu trasu kretanja.

 

 

DSCN1196 002

ck-rijeka.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Slažem se