Humanitarna akcija za samce i obitelji s djecom radnika „3. Maja" Rijeka

IZVJEŠĆE O PROVEDENOJ AKCIJI

Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka prema zaključku Komisije za socijalne aktivnosti i pomoći, koji je prihvatio Odbor Gradskog društva Crvenog križa Rijeka proveo je akciju prikupljanja humanitarne pomoći za samce i obitelji s djecom radnika „3. Maja“ Rijeka.

Akcija je održana od ponedjeljka, 25. ožujka do srijede, 27. ožujka 2019.g. u vremenu od 10,00 do 14,00 sati na sljedećim lokacijama:

  • u šatoru Crvenog križa na Trgu Republike Hrvatske
  • u šatoru Crvenog križa na Trgu riječkih olimpijaca na Zametu
  • u skladištu Crvenog križa, Krešimirova 56b
  • u Domu Crvenog križa Rijeka, Janka Polić Kamova 32
  • u sabirnim mjestima u gradovima Bakar, Kastav, Kraljevica i općinama Čavle, Jelenje, Klana, Kostrena i Viškovo.

Na naš poziv odazvale su se osnovne škole: Bakar s područnim školama Krasica, Kukuljanovo i Škrljevo, Čavle, Hreljin, Kraljevica, „Milan Brozović“ Kastav, Klana, Kostrena, Jelenje – Dražice i „Sveti Matej“ Viškovo, te riječke osnovne škole Belvedere, Eugen Kumičić, Katolička škola „Josip Pavlišić“, Kozala, Pećine, Srdoči, Škurinje i Zamet, a i srednja škola „Andrije Ljudevita Adamića“ iz Rijeke. 

U šatorima Crvenog križa osim prikupljanja humanitarne pomoći građani su mogli izmjeriti tlak i šećer u krvi, te je ukupno akciji pristupilo 454 građana koji su izmjerili tlak, odnosno 549 šećera u krvi. Akciju su u tom vidu pomogli studenti Medicinskog fakulteta u Rijeci i Medicinske škole Rijeka, a 5 kompleta za nadzor glukoze u krvi s trakicama donirala je tvrtka Bauerfeind d.o.o., Poslovna jedinica Rijeka.

U akciju se uključilo 177 volontera: članovi Komisije za socijalne aktivnosti i pomoći, Komisija za logistiku, aktivisti iz društava Crvenog križa, ravnatelji i povjerenici Crvenog križa u osnovnim školama, darivatelji krvi, članovi Terenske jedinice „dr. Ante Švalba“, Mladi Crvenog križa i učenici Medicinske škole Rijeka, studenti Medicinskog fakulteta u Rijeci i učenici Doma učenika Sušak. Uz zaposlenike Crvenog križa Rijeka, volonteri su ukupno odradili 782 sata.

U akciji su se prikupljali ciljani artikli:

  • brašno, ulje, šećer, riža, kuhinjska sol, tjestenina, palenta, suhi kvasac, juha u vrećici, riblja i mesna konzerva, pašteta, kava,marmelada, pasata, napolitanke, cedevita, lino lada, zobene pahuljice, čokolino, razne grickalice, čokoladice, trajno mlijeko
  • higijenski ulošci, šampon za kosu, zubna pasta za djecu i odrasle, sapun, deterđent za rublje, toaletni papir i deterđent za posuđe.

Ukupno je prikupljeno 8900 kg pomoći hrane i higijene, a kupljeno 1400 kg iz novčanih sredstava koja su se namijenski prikupljala na žiro – računu.

Za potrebe akcije otvoren je i poseban žiro-račun u Privrednoj banci Zagreb na koji je ukupno na dan 12.04.2019. uplaćeno 35.484,00 kune. Novac je sakupljen od pojedinaca i poduzeća i to od 50,00 do 1.500,00 kuna. Studentski Centar Rijeka donirao je 15.000,00 kuna, a poduzeće PERT d.o.o. Ilok iz Rijeke 5.000,00 kuna. Sredstva su se namjenski utrošila za kupovinu artikala koji čine sastav paketa humanitarne pomoći.

Pomoć je namijenjena obiteljima s djecom i samcima koji su pozvani

od utorka, 16. travnja do četvrtka, 18. travnja 2019.g. u vremenu od 15,00 do 18,00 sati i to

  • samci u skladište Mlaka, Krešimirova 56b u Rijeci
  • obitelji s djecom u Domu Crvenog križa Rijeka, Janka Polić Kamova 32.

Za obitelji s djecom određeni su cenzusi primanja u obitelji na način da se broj članova obitelji množi s 1.500,00 kn. Veći dio podataka o obiteljima s djecom dobiven je putem jedinica lokalne samouprave prema odobrenim novčanim pomoćima iz Fonda solidarnosti za djecu i mlade Primorsko-goranske županije u 2018. i 2019. godini.

U Domu Crvenog križa, u Ulici Janka Polić Kamova 32 na Pećinama gdje će se preuzimati paketi za obitelji pripremljeno je 230 obiteljskih paketa koji uključuju hranu i higijenu. Za svako dijete je pripremljen dodatni paket s prigodnim namirnicama, ukupno 320 komada. U našem Skladištu na Mlaci, Krešimirova 56 b gdje će samci preuzimati pakete pripremljen je 81 paket koji uključuje hranu i higijenu.                                                                                                                                                 

Samci su pravo na pomoć ostvarili dostavljanjem rodnog lista i potvrde poslodavca iz koje je vidljivo da radniku nije isplaćena plaća za zadnji mjesec prije podnošenja zahtjeva.

U našem Skladištu na Mlaci, Krešimirova 56 b gdje će samci preuzimati pakete pripremljen je 81 paket koji uključuje hranu i higijenu.

Hrana i higijene su pakirane u PVC vrćice koje su većim dijelom donacija Trgovačkog obrta RIpak iz Rijeke

Vrijednost paketa koji uključuje hranu i higijenu je 315,00 kuna, težine 19 kg. Vrijednost jednog dječjeg pakta je 141,00 kuna, težine 5 kg. Ukupna vrijednost pripremljenih paketa je 143.085,00 kuna. Od toga 107.601,00 kuna su donacije građana u hrani i higijeni, a 35.484,00 kune su novčana sredstva prikupljena na žiro-računu.

Zahvaljujemo se gradovima Rijeka, Bakar, Kastav i Kraljevica, te Općinama Čavle, Jelenje, Klana, Kostrena i Viškovo te Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Rijeke koji su pružili podršku u organizaciji ove naše humanitarne akcije te još jednom koristimo priliku da se zahvalimo svim građanima koji su dali doprinos ovoj izvanrednoj humanitarnoj akciji za pomoć radnicima „3. Maja“ Rijeka.

Zahvaljujemo se i medijima koji su nas kontinuirano pratili u akciji.

                                                                                                                                                 Gradsko društvo

                                                                                                                                              Crvenog križa Rijeka

 slika 3

 

slika 1        slika 2 

SURADNJA S CRVENIM KRIŽEM OPĆINE TRAVNIK

24.10.2019

 Gradsko društvo Crvenog križa započelo je suradnju s Crvenim križem općine Travnik koji su bili naši gosti od 10. do 12. listopada 2019.g. Za vrijeme boravka bili su u akciji „Solidarnost...

Opširnije

25. LISTOPAD - DAN DARIVATELJA KRVI

23.10.2019

Dragi darivatelji krvi, čestitamo vam Dan darivatelja krvi koji obilježava vašu humanost i plemenitost. Iskazujemo poštovanje i zahvalnost svima vama koji darujući svoju krv sudjelujete u spašavanju ljudskih života i pomažete...

Opširnije
ck-rijeka.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Slažem se