I dio

Katedra za socijalnu medicinu i epidemiologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci u suradnji s Gradom Rijeka, Odjelom gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb , priprema provedbu projekta Istraživanje zadovoljstva odraslih osoba primarnom zdravstvenom zaštitom. Cilj istraživanja je ispitati zadovoljstva, mišljenja i stavove stanovnika starije životne dobi o organizaciji primarne zaštite u gradu Rijeci. Između ostalih , pozvano je i Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka da sudjeluje u provođenju ankete. Preuzeto je tristo anketa ,a ispunjavali su ih uz pomoć naših volontera aktivista, građani koji su dolazili na organizirana mjerenje tlaka i šećera u krvi po Mjesnim odborima. Dosad je ispunjeno oko sto pedeset anketnih listova.

II dio

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke prigodno je 6.4.2012. godine obilježio Svjetski dan zdravlja javnozdravstvenom akcijom na riječkom Korzu.

Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja – «Dobro zdravlje dodaje godine životu» ujedinjuje sve dobne skupine stanovništva, sa zajedničkim ciljem - dobrim zdravljem u mladosti osigurati zdravu i kvalitetnu starost.

Kako bi građane potaknuli da razmisle o svom trenutnom zdravlju te ukazali na aktivnosti kojima svoje zdravlje mogu unaprijediti, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije organizirao je sportska natjecanja među generacijama (djece Dječjeg vrtića Rijeka i umirovljenici Klubova i Udruge umirovljenika iz Rijeke). Natjecatelji su se okušali u gađanju u koš, igranju hokeja, prenošenju loptica, skakanju na lopti te drugim zanimljivim igrama.

U suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka, Medicinskim fakultetom FossmedRi u Rijeci , Poliklinikom Medico i Udrugom Hepatos za građane je organizirano mjerenja šećera u krvi, krvnoga tlaka i mineralne gustoće kostiju. Građanima su se dijelile edukativne brošure, a održavana je i demonstracija kardio-pulmonalne reanimacije te liječnička savjetovanja. Uz pomoć instruktora nordijskog hodanja šetalo se Korzom.

Nakon završetka natjecateljskog dijela, održan je prigodni program na pozornici. Nastupila su djeca iz plesnog studija Gym dance te članovi Klubova umirovljenika (plesni skupina Zametski povjetarac i zbor Belveder), a na kraju programa svi su sudionici, ali i građani koji su to htjeli, zaplesali.

U programu je sudjelovalo stotinjak djece i isto toliko umirovljenika. Najuspješnijim natjecateljima, kao i svim sudionicima programa, osigurane su vrijedne nagrade zahvaljujući brojnim sponzorima. Sudionici su se mogli okrijepiti slancima i flaširanom vodom, a prolaznicima su podijeljeni agrumi i jogurti. Program je vodio Neno Pavinčić.

Obzirom na preporuku Svjetske zdravstvene organizacije kako bi svatko trebao dnevno 30 minuta rezervirati za tjelesnu aktivnost koja pomaže unaprijediti sveukupno zdravlje i tjelesnu kondiciju te smanjiti rizike za razvoj brojnih bolesti i stanja, nadamo se da smo ovom javnozdravstvenom akcijom uspjeli utjecati na podizanje zdravstvene osvještenosti stanovništva i stvoriti zajedničku pozitivnu energiju za zdravlje.

Svi za zdravlje, zdravlje za sve.

U nastavku obilježavanja Svjetskog dana zdravlja , udruga Medicinskog fakulteta FossmedRi , tradicionalno već petu godinu u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka i gradom Rijeka , priprema program pod imenom „Dani zdravlja 5“.

III dio

Ove godine akcija „Dani zdravlja 5“ trebala je biti održana u u tjednu od 10. do 13. travnja 2012. godine. Zbog vremenskih neprilika (kiša) akciju se nije mogla održati sve dane, tako da je trajala samo tri dana (utorak na Korzu,četvrtak u Crvenom križu, a petak i na Korzu i u Crvenom križu).

Na akciji je sudjelovalo 18 studenata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci koji su mjerili tlak, šećer i EKG građanima Grada Rijeke. U utorak i petak u razdoblju od 8-10 sati održavalo se mjerenje glukoze u krvi, a iste dane u razdoblju od 8-12 sati mjerenje tlaka. Ukupno je izmjereno 350 glukoza u krvi i oko 500 tlakova. U četvrtak i petak je održana akcija izrađivanja EKG-a građanima u prostorijama Crvenog križa na Trgu Republike. U ta dva dana u razdoblju od 10-12 sati u četvrtak i od 8-12 sati u petak izrađeno je 17 EKG-a.

Akcija darivanja krvi na Medicinskom fakultetu nije se održala zbog popunjenosti zaliha krvi i najvjerojatnije će se odraditi 7. svibnja 2012. godine, kada će studenti „nadoknaditi“ i ove dane kad su ih snašle loše vremenske prilike.

Tekst pripremile:Nevenka Vlah iz Zavoda za javno zdravstvo primorsko-goranske županije i Maja Pin s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci - Udruga FossmedRi


sv_dan_zdrav_-_small sv_dan_zdrav2_-_small

sv_dan_zdrav3_-_smallDAN PLANETA ZEMLJA !

22.04.2021

Probudimo se i počnimo brinuti za jedini planet koji imamo!   Svake godine 22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje kako bi se jačala svijest ljudi prema prirodnom okolišu. Različitim akcijama nastoji se...

Opširnije

APEL - BUDI HEROJ, SPASI ŽIVOT!

21.04.2021

Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka i Klinički bolnički centar Rijeka pozivaju građane, darivatelje krvi i one koji će to tek postati, da zbog nedostatnih zaliha daruju krv na Kliničkom zavodu...

Opširnije
ck-rijeka.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Slažem se